SUARA KPHMSM PERAK

SUARA KPHMSM PERAK

Saturday, November 26, 2011

KENAIKAN GRED KAKITANGAN PAKAIAN SERAGAM PERHUTANAN

KENAIKAN GRED TELAH DISAHKAN
Alhamdulillah… sujud syukur adalah langkah sebaiknya dalam menerima khabar gembira bahawa Parliment telah meluluskan permohonan kita yang merupakan perjuangan paling besar dan getir sekaligus menjadi kejayaan paling manis dan berharga bagi KPHMSM.
Saya telah mendapat khabar gembira bahawa pada 5 Disember 2011 nanti surat pekeliling mengenai kenaikan gred bagi jawatan Renjer hutan, Pengawas Hutan dan PAK serta PIS akan dikeluarkan oleh pihak JPA. Kenaikan gred ini diberitakan akan mula berkuatkuasa mulai awal 2012.Sehubungan dengan itu saya bagi pihak KPHMSM amat mengharapkan agar semua kakitangan terbabit dapat menandatangani opsyen penerimaan perubahan tersebut yang akan diedarkan selewat-lewatnya pertengahan bulan Disember.
Formula kenaikan gred yang telah diluluskan adalah sepertimana yang telah kita bangkitkan di dalam memorandum kita yang lalu. Renjer Hutan G17 kini semua telah dinaikkan ke G27. Pengawas Hutan G11 kini dinaikkan ke gred G17 manakala PAK dan PIS R3 kini R11 (masih belum dapat disahkan mengenai permohonan menyerap jawatan ini ke G11)


Dengan perubahan besar ini maka saya amat mengharapkan agar semua warga perhutanan berpakaian seragam dapat meningkatkan ilmu perhutanan serta memantapkan lagi integrity dan imej diri. Ianya belum terlambat untuk membuat perubahan dan kita anggaplah kenaikan gred ini sebagai langkah pertama kita untuk berhijrah menjadi seorang penjawat awam yang lebih baik dari sebelumnya.

Kenaikan gred kita ini juga pasti menjadi pemangkin dan batu loncatan bagi semua kakitangan warga perhutanan lainnya untuk turutsama diiktiraf dan dihargai. Saya amat mengharapkan agar laluan yang telah dirintis ini menjadi teras kepada pihak jabatan untuk menaikkan taraf pegawai atasan lainnya.


Akhir sekali saya ingin merakamkan jutaan terimakasih kepada semua yang terlibat dalam merealisaikan perubahan besar ini. Terimakasih saya kepada President, S.U Agong dan seluruh barisan kepimpinan KPHMSM, JPSM, semua kakitangan yang terlibat dalam lawatan tinjauan NRE ke lapangan, semua kakitangan yang terlibat dalam Mesyuarat Renjer Hutan- bersama jabatan dan NRE, tidak dilupakan Tuan Abd Rahman dari NRE seterusnya seluruh ahli kesatuan yang selama ini berdiri teguh bersama barisan kepimpinan dalam mengharungi pahit getir perjuangan serta memberi kepercayaan tidak berbelah bagi.


(Bagi yang belum menjadi ahli kesatuan- marilah bersama-sama kita menjadikan kesatuan kita ini satu platform bagi menyatupadukan seluruh kakitangan berpakaian seragam. Seandainya hati masih belum terbuka adalah lebih baik diam dari mengeluarkan kata-kata yang mempertikaikan kewujudan kami kerana kami telah membuktikan sumbangan kami. Apa sumbangan anda?)

No comments: